Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere a anunțat când va fi redeschisă Transalpina. Anunțul vine după ce sute de turiști au vrut să viziteze drumul, dar au fost împiedicați de lucrările efectuate de către muncitori.
Transalpina este cea mai înaltă șosea din România, care face legătura dintre orașele Năvodari din Gorj și Sebeș din Județul Alba. Traseul este cunoscut și ca „Poteca Dracului” și a fost folosit inițial de către pastorii din Mărginimea Sibiului, pentru a trece cu oile spre Țara Românească. Șoseaua de 138 de kilometri pornește din orașul Novaci și trece prin județele Vâlcea, Sibiu, Alba și Sebeș. Printre obiectivele care pot fi văzute pe parcurs ce conduceți pe acest drum, se numără: Vârful Păpușa, Vârful Dengheru, Lacrul Petrimanu, Vârfu Urda, Vârful Micaia și multe altele.
(CITEȘTE ȘI: Cea mai nouă șosea din România rivalizează cu Transfăgărășan și Transalpina! Unde se află acest drum)
Potrivit anunțului postat de către Compania Națională a Infrastructurii Rutiere, Transalpina va fi deschisă începând cu data de 16 iunie, în intervalul 08:00-18:00. Doar mașinile care au mai mult de 3,5 tone vor putea circula în această zonă. De asemenea, circulația în vreme rea va rămâne interzisă. Viteza în condiții normale admisă pe drum va fi de 30 de kilometri.
„Circulația rutieră este deschisă în intervalul orar 08:00 – 18:00 doar pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mică sau egală de 3,5 tone. Viteza maximă de deplasare pe acest sector de drum este de 30 km/h. Totodată, circulația rutieră poate fi închisă/restricționată, pe durată limitată, în funcție de condițiile meteorologice (ceață, ploi torențiale, furtună etc.) sau ca urmare a unor fenomene cum sunt avalanșele, căderile de stânci și ebulmente (alunecări de teren) pe sectorul de drum DN 67C, km 34+800 – km 59+800.
Decizia deschiderii traficului a fost luată în urma verificării stării drumului de către o comisie formată din reprezentanții CNAIR SA, DRDP Craiova, SDN Târgu-Jiu, SDN Vâlcea”, se mai arată în comunicatul Companiei Naţionale de Administrare a Infrastructurii Rutiere.
Printre obiectivele turistice și traseele de pe Transalpina, se numără: Cheile și Valea Gilortului, Cheile Olțețului, Peștera Polovragi, Mănăstirea Polovragi, Crucea lui Ursache, Peștera Muierilor, Lacul Gâlcescu, Valea Frumoasei.
În curând, un nou drum, „Drumul Apusenilor” promite să fie cea mai spectaculoasă șosea din România. Doar 20% mai este de lucru pentru a finaliza proiectul, dar până atunci, primul tronson poate fi accesat cu mașina. Șoseaua deschisă circulației are două benzi și șerpuiește dealul Caprei. Imaginea sa este superbă și va fascina șoferii, putând fi considerată ulterior chiar mai frumoasă decât Transfăgărășan sau Transalpina.
(CITEȘTE ȘI: Cea mai aglomerată șosea din România. Transalpina și Transfăgărășanul nu sunt în top)